sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Leguumit 2010

Kasvihuone ei tänä vuonna tuota kuin kourallisen papuja. Näköjään salkopavut eivät pidä kasvarissa asumisesta, joten ens vuonna täytyy keksiä niille uus asuinpaikka. Raksavastaava vois kehitellä pihalle Papulan, jossa pavuilla ois suojaa, mutta ei liikaa kuumuutta.

Dolico del metro eli Yardlong beans on ainoa salkopapu, joka tällä hetkellä tekee kasvarissa hedelmää. Osuvan nimen ovat sille antaneet, sillä hedelmät ovat piiiiiitkiä luikeroita. Kitchen Gardenissa sanoivat, ettei niiden maku ole kummoinen, mutta luotan siihen, että luigi della casa saa niistä jotain hyvää aikaan.

Pensaspavuista on aina tullut kasvarissa mukava sato, mutta tänä vuonna ei siemenpussien joukosta löytynyt ainuttakaan pensaspapua. Ens kevääksi täytyy tilata vahapapua, kun se kerran tykkää meillä asua ja maistuu hyvälle.

Ruusupapu Celebration kukkii parhaillaan täyttä päätä ja satoakin siitä lienee tulossa, kimalaisten määrästä päätellen. Joskus ennenmuinoin kasvatin ruusupapua lähinnä koristeena, enkä siitä satoa kerännyt, kun karvaisten palkojen syönti tuntui inhalta ajatukselta. Toissavuonna lankesin brittilehtien hehkutukseen hyvästä mausta ja mahtavasta sadosta, ja kasvatin ruusupapua uudelleen. Maku olikin yllättävän hyvä, mutta mahtava sato kutistui hallan takia muutamaan palkoon. Ens vuonna tarttee ostaa korkeampi obeliski - jouduin jo risuilla korottamaan tuota vanhaa. Celebration-parka yrittää kietoa rojottimiaan viereisiin tilleihin ja ottaa niistä tukea.

Hernesato jäi kuivuuden takia vähäiseksi (harvoin kesäaikana kastelen kasvimaita, koska vaikka kuinka truuttaisi vettä kasteluletkusta, onnistuu ainoastan kastelemaan n. millin verran mullan pintaa. Turhaa vedenhaaskausta). Pariin lisukkeeseen saatiin ainekset, ja vielä yritän sinnitellä muutaman hernepuskan kanssa, jotta luigi della casa saisi tehtyä risi e bisi, eli hernerisottoa. Uusi, maukas herneresepti löytyi Kitchen Gardenista: herne-minttu-feta-kananmunamuffarit. Niitä syötiin pari aamua sitten, ja jäi kyllä harmittamaan, ettei herneitä tule enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti