maanantai 23. elokuuta 2010

San Marzano -älynväläys

Gardeners' Worldissä Monty Don kertoo uudesta Italialaisiin puutarhoihin keskittyneestä TV-sarjastaan (Suomeen tämä sarja asap!!!) ja huomioi, miten vähän italialaiset panostavat maanparannukseen, kasteluun tai lannoittamiseen. San Marzanot saa siellä kasvaa ihan oman onnensa nojassa. Ei siis ihme, että meikäläisen taimet kiukuttelee, kun saavat koko ajan vettä ja ravinteita. Luigi della casakin muistutti, kuinka ollaan Italiassa nähty tomaattien kasvavan keskellä junarataa.

Ens vuonna pitää siis muistaa rääkätä italialaisia tomaatteja ja jättää ne täysin kastelematta ja lannoittamatta. Ehkä sitten satoakin tulee. Tai sitten kastella ne maidolla, sillä blossom end rot johtuu kalkinpuutteesta. Italiassahan maaperä ja vesi ovat kalkkipitoisempia kuin täällä.

San Marzano on blossom end rotin lisäksi yllättänyt järisyttävällä kasvuvoimallaan. Puskat kasvavat isoiksi ja tiheiksi, eikä niitä pysty mitenkään hallitsemaan. Varkaat saavat lisääntyä miten sun sattuu, sillä puskasta ei pysty erottamaan, mikä osa kasvia on mikäkin. Pari ihan ehjää ja kunnollista tomaattia ollaan saatu San Marzanosta maistaa, ja maku oli mahtavan makea ja tekstuuri juuri sopivan lihaisa kastiketomaatille. Harmittaa vietävästi, ettei siitä saada satoa enempää.

Suom. huom. Kuvassa ei ole San Marzano, vaan Black cherry. Meikäläisen San Marzano -kuvia ei kehtaa julkisesti esitellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti