tiistai 10. elokuuta 2010

Liikuttavat omput

Pirja-parka on kokenut elämänsä aikana kovia: puutarhuri nykersi sille savimaahan aivan liian pienen istutuskuopan, sitten se jouduttiin siirtämään työmaan tieltä pois ja työmaan loputtua jälleen uudelle paikalle. Ei se ole rumaa tikkua kummemmaksi kasvanut, mutta joka vuosi se on tuottanut omenan tai kaksi. Tänä vuonna omppuja on kokonaiset 5 kpl. Aika suloinen näky.

Myös kaneliomenapuut ovat viimein nöyrtyneet kantamaan satoa. Toisessa puussa on kymmenkunta omenaa, toisessa varmaan 2. Kahdeksan vuotta ollaan tätä ihmettä odotettu. Jossain lukikin, että ne ovat hitaita tuottamaan satoa. Tuollaisissa taimissa täytyisi olla varoitus: ei sovi pohjalaisille. Yksikään pohjalainen kun ei jaksa odottaa jotain himputin omenasatoa vuotta kauempaa.

Toisaalta tietysti hyväkin, ettei satoa tule paljoa, sillä omenaa ei tule paljoa arkielämässä käytettyä. Omenapiirakkaa ei jaksa kovin monta syödä, soseelle ei ole käyttöä, mehustus on kotioloissa hankalaa, joten täytyisi lähteä merta edemmäs mehupuristamoon. Toisaalta, onhan meillä tuo klaanin panimo, johon vois ylijäämäomput lahjoittaa. Jos siis niitä omenoita joskus tulisi.

2 kommenttia:

  1. Kyllä mä otan vastaan kaikki ylimääräiset kun tulee. Tänä vuonna ei taida tosi hyvää omenasatoa saada kukaan.

    VastaaPoista
  2. Ei tosiaan taida megasatoa tänä vuonna tulla, mutta ihan kivasti omppuja näkyy kasvavan pihoilla - ja tietysti sellaisilla pihoilla, jossa niitä ei käytetä hyväksi :-/ Vähänkö katkeroituttaa, että naapuri saa joka vuosi isoja omppuja, jopa silloinkin kun jänikset ovat talven aikana järsineet runkoja, mutta omput mätänevät maahan, kun ei naapuri niitä syö. Kyllä houkuttaisi mennä yön pimeydessä omppuvarkaisiin.

    VastaaPoista