keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Keittiökeittiöpuutarhan alku

No niin! Nyt on koekeittiössämme koe alkanut. Toisessa ruukussa soman Bonaqua-pullonpuolikkaan alla kasvaa Genovese-basilikaa ja toisessa korianteria. Ajattelin ensin ottaa clocheiksi (mitä se on suomeksi? Kasvikupu? Kasvukupu?) vain pullonpohjat, mutta mies vinkkasi, että kastelu on huomattavasti helpompaa korkkipuolelta.

Jos tämä kokeilu toimii, eikä härmää tai hometta näy, tulee varmasti jatkossakin keittiössä näkymään näitä sisustuksen kukkasia.

Mahtaiskohan kaupan yrtit elää kauemmin samanlaisen viritelmän alla? Täytyyks mun nyt sitäkin kokeilla? Ainakin noita pulloja on tipattoman tammikuun aikana kasautunut kodinhoitohuoneeseen iso kasa, joten materiaalia löytyy.

4 kommenttia:

  1. Minä olen tuota pullosysteemiä kanssa koittanut, lähinnä taimetuksessa ja sitten tuolla kasvimaalla kun taimet ovat hentoja olleet ( kirppoja ehkäisemässä myös :) ). Jotenkin tuo into on laantunut, mutta kun saisi sen kasvihuoneen pystyyn tuonne ( odottanut yli 3v. isännän inspiraatiota kokoamiseen :( että sillätavalla.

    VastaaPoista
  2. Jatkoa... noi kaupan yrtit rehottaa upeasti ihan tavallisessa ruukussa ikkunalaudalla ilman kupua.
    Istutus vaan uuteen hyvään multaan ja sopivankokoiseen ruukkuun. Kokeiltu on. Ja puutarhassa kesällä on jatkettu kasvatusta ja tulokset ovat olleet todella hyviä ( ja hyvänmakuisia). Kuvun alla olen myös kokeillut, mutta tuo kupu on kuitenkin hieman pieni eli avoruukussa tuli paremmat tulokset :) Talvettaminen ruukussa onkin sitten oma juttunsa noiden monivuotisten yrttien kanssa...

    VastaaPoista
  3. Meillä kaupan yrtit kuivuu viikossa, vaikka niille tekis mitä. Taitaa huoneilma olla aivan liian kuiva :-(
    Pysyikö nuo sun pulloviritelmät kasvimaalla hyvin pystyssä vai riepotteliko niitä tuuli? Tekis mieli itsekin kokeilla niitä kasvimaalla, mutta meillä on tosi tuulinen tontti.

    VastaaPoista
  4. Kyllä ne pysyivät hyvin pystyssä siellä kasvimaalla ja laitoin hieman enemmän vielä pullojen juurelle multaa siihen ulkopuolelle ja tiivistin sen mullan siihen sitten painelemalla.
    Meidän tontti on kanssa tuulinen aitaamaaton alue :)
    Tuosta pulloviritelmästä tykkäsivat ainakin ruusupavun alut ja sitten nuo aremmat kurpitsat :) . Ja se korkki on kyllä kätevä kun sen saa auki ja kasvi siellä hengittelee sitten kivasti.
    Oikein tuulella ja kylmemmällä pidin aina välillä korkkia kiinni :)
    Tein omia noista halvoista isoista Lidlin juomapulloista, muovisista.Niistä sai sellaisia korkeita pullohuoneita...
    No kävi nuo naapurit niitä päivittelemässä, mutta kerroin että kasvatan coca colaa :)
    Ja sitten kun vielä juttelet siellä kasvimaalla niille pulloillesi, maine on taattu :)

    VastaaPoista