tiistai 4. toukokuuta 2010

Ja sitten mentiin

Aurinko sattui paistamaan vielä töistä tullessa, eikä tuulikaan enää puhaltanut liian kovaa, joten puutarhuri säntäsi siemenpusseineen pihalle. Ensiksi tungin herneet ristikon juurelle, ja ruusupavut ja sokeriherneet spiraalien tuntumaan. Sokeriherne on koirien suuri suosikki, joten sitä on aina pakko kasvattaa, sillä mikäs sen mukavampi ääni kuin pikkukoira rouskuttamassa hernettä nurmikolla :-) Ruusupapu onnistui viime vuonna yllättämään maukkaudellaan. Olin aina pitänyt sitä lähinnä koristekasvina, mutta näköjään se on erinomainen syötynäkin!

Porkkanat saivat loppusijoituspaikan kasvatuspusseista, koska porkkanakemppi on vallannut kasvimaat. Viime vuonna täytyi kaikki porkkanat laittaa suoraan kompostiin, kun olivat niin täynnä toukkia. Juureksista kasvimaille päätyivät raitajuuri, nauris (joka sekin on toukkien suurta herkkua), retiisi ja palsternakka.

Salaatteja kylvin kahdenlaista, ja yrteistä tilliä, persiljaa, kirveliä, kuminaa ja meiramia. Muut yrtit laitan ruukuissa kasvihuoneeseen. Mangoldia istutin myös, vaikka sen mausta en kovasti pidäkään. Siemenpussissa vain sattui olemaan parin rivin verran siemeniä, joten täytyihän ne käyttää pois.

Härkäpapua oli kolmea erilaista. Seurakseen saivat pak choin ja tietysti rivikaupalla fenkolia. Yllättävän monta siemenpussia sain tyhjennettyä, joten syksyllä on iso tilaus tiedossa Thompson & Morganille.

Koska kaalit itivät jo kovasti muovin alla, laitoimme kaikkien kasvimaiden ylle harsoa antamaan paremmat kasvuolosuhteet. Vielä on yöpakkasia melkein joka yö, eikä päivälämpötilatkaan päätä huimaa.

Nyt sitten vain odotellaan. Räntäistutuksista saa muutaman viikon sisällä jo satoa, ja kaipa ne parsatkin kohta pukkaa penkistään ylös.

2 kommenttia:

  1. Katselinkin juuri mitä kaikkea viime vuonna syötiin. Nam nam :) Harmittavan hitaasti kesä edistyy. Pitäis olla jo!

    VastaaPoista
  2. Laita sipulia ja porkkanaa vieripenkkeihin, siis jokatoinen porkkanaa ja jokatoinen sipulia :)
    Kyllä kempit häipyy ;) Minulla on lähipenkeissä valkosipulia ja ei ole koskaan kemppejä ollut vaikka ihan naapurustossa on ollut. Eli se tepsii. Naapuri kokeili nokkosvettä kemppeihin. Sekin kuulemma auttaa :) Tuosta nokkosvedestä ei itselläni ole kokemusta!

    VastaaPoista