tiistai 27. maaliskuuta 2012

Melkein unohtui panna!

Koirien kanssa metsässä tarpoessa tuli sellainen fiilis takaraivoon, että ihan putkeen ei ole nämä kevätkylvöt menneet. Jotain on varmasti unohtunut.

Ja niin olikin: perinteinen räntäistutus, eli retiisin ja salaatin kylvöt ämpäreihin kasvihuoneeseen! Sääkin oli melkein kohdillaan, tosin rännän sijaan taivaalta tuli ehtaa lunta. Tukkakoiran kanssa haettiin ämpärit ja kuplamuovit varastosta, ja kaadettiin ämpärit täyteen multaa. Toiseen ämpäriin laitettiin Cherry belle -retiisiä ja toiseen All seasons salad -salaattimixiä. Satoa odottelemme toukokuun aikana. Silloin tosin muutenkin alkaa salaattia pukata kasvimaalta, mutta räntäistutuksesta en luovu. Antaahan se mahdollisuuden upottaa sormet multaan ja harjoitella siementen ripottelua pitkän talven jälkeen.

Jostain muistui mieleen myös se, että basilika tuottaa satoa kuudessa viikossa, joten kaivoimme loput mullat säkistä pienempiin ruukkuihin, ja istutimme toiseen Bolloso napoletanoa ja toiseen Genoveseä. Viime vuonna laitoin ruukut roheesti suoraan kasvariin kasvamaan, joten tein nyt saman tempun, kun löysin vielä ison suikaleen kuplamuovia. Hiukan tunnen itseni rikolliseksi. Nimittäin Genovese-lajike on suojeltu, eikä oikeaa Genoveseä saa Genovan ulkopuolella, vaan ne menee siellä kaikki peston tuotantoon. Ostamalla siemenpussin, joka väittää olevansa Genoveseä, tukee hämäräperäistä basilikanväärennösbisnestä. Ei kai poliisit tule kasvaria ratsaamaan, jos lupaan ja vannon, että käytän tämän siemenpussin loppuun, enkä sitten enää ikinä tee basilikarikosta?

Nälkä kasvoi viljellessä, joten istutin myös rucolaa ja kirveliä kuplamuovin alle. Heti sen jälkeen FMI lupasi -10 asteen yöpakkasia. Great.

5 kommenttia:

 1. Sinä saat minut vimman valtaan, pakko peesata! Vuoraatko kuplamuovilla räntä- ja basilikakylvöt yltä ja alta?

  Tuota Genovese-asiaa en tiennyt. Mitähän lajiketta me täällä kylvetään, kun pussissa lukee genovese?

  VastaaPoista
 2. Vimma on ihmiselle hyväksi :-) Mun räntäkylvöt ovat kasvarissa pöydän päällä, joten vuoraan vain sivut ja laitan pari kerrosta kuplamuovia päälle, jotta taimet saa kuitenkin valoa.

  Mäkin mietin, mitä ihmeen lajiketta nuo basilikat mahtaa olla, mutta onneksi niissä on mahtava aromi, väärennöksestä huolimatta.

  VastaaPoista
 3. Genovese-rikostoveri kuittaa, kiitos.
  Kuplamuovit on eteisessä odottamassa, pientä lumenluontia tiedossa ensitöiksi.

  VastaaPoista
 4. Blogimaailmassa kiertävät tunnukset ovat siitä kivoja, että niiden kautta saattaa löytää tiensä erittäin innostaviin blogeihin. Tulin ja jäin lukijaksesi. Jos kevätvalmisteluilta ehdit, niin piipahda jossain välissä Mielen Lumoon, olet tervetullut!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, olipa kaunis blogi! Täytyy paremmalla ajalla perehtyä oikein kunnolla, kun tällä tavalla kesken palaverin on noloa huokailla ääneen kauniita puutarhakuvia :-D

  VastaaPoista