tiistai 8. kesäkuuta 2010

Turnipseja ruokapöytään

Mikähän iili siinäkin sitten oli, että piti ehdottomasti saada hankittua Thompson & Morganilta turnipsin siemeniä? Ehkä se slogan "Unique. Tastes like melon" oli vain niin ylitsepääsemätön. Tai sitten on kiittäminen Mustan Kyyn Baldrickia.

Eilen googlailin turnipsireseptejä, kun ei ollut aavistustakaan, miten kyseistä juuresta valmistetaan. Näköjään jenkeissä se on kova sana kiitospäivän ruokapöydässä, joten ohjeitakin löytyi kivasti, mm. parmesanilla päällystetyt turnipsitikut, turnipsi-bataattikeitto, voissa pehmennetyt ja kuminalla maustetut turnipsiviipaleet, turnipsisoufflé.

Nykäisin chef Malxlle pari golfpallon kokoista ja väristä turnipsia, ja eilisen illallisen jälkeen ei enää tuntunutkaan yhtään hölmöltä kasvattaa turnipseja. Oikein pehmeä ja maukas vihannes, eikä näköjään ollut kelvannut tuholaisillekaan, kun olivat niin sileitä pinnaltaan. Etana oli kokeillut onneaan yhden kanssa, mutta ei ollut tykännyt mausta.

Ennemmin tätä kannattaa kasvattaa kuin sukulaistaan naurista.

4 kommenttia:

  1. Hei vaan! Koska olet kylvänyt nuo turnipsit, kun niillä on jo noinkin näyttävästi kokoa?

    Terkuin: Partsipuutarhuri

    VastaaPoista
  2. Kylvin ne jo huhtikuun lopulla. Kasvoivat viime viikonloppuun asti harson alla, joten sen takia varmaan ehtivät jo noin isoiksi.

    VastaaPoista
  3. Mutta siis näköjään tuottavat satoa nopeasti! Onko parempi maultaan/helpompi kasvatettava tjtn. kuin nauris?

    VastaaPoista
  4. Joo, satoa tuli yllättävän nopeasti! Turnipsin maku on miedompi kuin nauriin, ja kasvattaminen huomattavasti helpompaa, sillä yleensä meillä nauriit ovat kovin toukkaisia ja tekstuuriltaan puisia. Turnipsit olivat rapeita ja mehukkaita - ja niin sileitä, että niitä ois voinut silitellä pidempäänkin :-D
    Sulla on muuten huikean hieno parvekepuutarha! Ihan iskee taimikateus, kun katselee sun upeita tomaatteja!

    VastaaPoista