keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Yskintää ja epäestetiikkaa

9 vuotta sitten anoppi kiikutti lyijykynän pituisen lehtikuusen taimen uutta tonttia koristamaan. Pyörittelin silmiäni, kun ajattelin, etten tämän eliniän aikana ehdi nähdä sen kasvavan isoksi. Vaan kuinkas sitten kävikään. Nyt on puu jo reilusti yli 2-metrinen.
Isäukon mielestä lehtikuuset on maailman rumimpia puita, ja feng shuin mukaan ne aiheuttaa keuhkotautia. Toistaiseksi kuitenkin vielä kaikilla 5 perheenjäsenellä henki kulkee, eivätkä epäestetiikan väristykset rymistele selkäpiissä. Paljaalle peltotontille oli ränsistyneiden pajupuskien tilalle saatava nopeakasvuisia puita, ja puutarhasuunnittelija suositteli lehtikuusia. Kolme kappaletta niitä nyt kasvaa tontin päässä, vaikka aluksi vesimyyrät kävivätkin niitä kurittamassa. Nättejähän nuo ovat: keväällä kirkuvanvihreitä ja syksyllä leiskuvanoransseja.

Nopeasti ovat kasvaneet myös tavalliset kuuset, joita olen huonoista kasvupaikoista siirtänyt tontin luonnonvaraiseen osaan. Avoin peltotontti on kovin tuulinen, joten jahka nuo kuuset tuosta vielä kasvavat, ne tulevat hyvin suodattamaan pahimmat puuskat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti