keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Seeds of Italy

Puutarhalehti yllätti puutarhurin! Muina naisina istahdin työpäivän päätteeksi sohvalle Kitchen Gardenin kanssa, ja siinä olikin todella mielenkiintoinen ja inspiroiva artikkeli Seeds of Italyn omistajasta Paolo Arrigosta.

Monesti olen Seeds of Italyn sivuja käynyt pläräämässä, mutta aina on iskenyt ennakkoluulo päälle: eihän Välimeren kasvit meillä menesty. Arrigo näpäytti artikkelissa rajoittuneita puutarhureita: Italia on paljon muutakin kuin lämpöä ja merenrantaa. Venetossa oli viime talvena ollut -47C! Seeds of Italyn siemenet kasvavat kuulemma hyvin kylmässäkin ilmanalassa.

Arrogo näpäytti puutarhureita myös siitä, että me kasvatetaan vuodesta toiseen massatuotettuja, globaaleja lajikkeita. Italiassa kun kaikki on alueellista: Parmassa kasvatetaan pyöreitä kesäkurpitsoja, jotka täytetään alueen juustolla ja kinkulla ja paahdetaan uunissa. Rooman kesäkurpparit poimitaan pieninä, jolloin niissä on vielä kukka kiinni. Bolognan ruokaihmiset kasvattavat suuria kesäkurppareita, joista saadaan isoja viipaleita friteerattaviksi.

Johan tässä omatunto soimaa niin, että täytyy oikein ajan kanssa mennä katsomaan, mitä siemeniä maailman vanhimmalla perheyrityksellä, Franchilla, on tarjottavana.

Eikä siinä kaikki! Paolo Arrigo on tehnyt kirjan aiheesta "Näin kasvatat italialaista ruokaa". Pakko ostaa se hetimiten Amazonilta. Kalliiksi tulee tämä harrastaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti