maanantai 14. maaliskuuta 2011

Eko-Kaarle

Luin tuossa viikonloppuna Gardeners' Worldin 20-vuotisjuhlanumeroa. Ihania kuvia ja juttuja, ja jopa itsensä prinssi Charlesin haastattelu. Charles kertoi Highgrovesta ja kuinka aloitti siellä luomupuutarhailun jo 25 vuotta sitten.

Hyvin muistui mieleen, miten Charlesille tuolloin naurettiin ja jamppaa pidettiin omituisena hörhönä. Luonnonmukaista puutarhanhoitoa pidettiin vain biodynaamisten ituhippien väkertelynä - mitä se tuolloin varmaan hyvin pitkälti olikin. 1980-luvulla kasvissyöntikin oli ihan friikkien hommaa (no, on se kyllä sitä vielä nykyäänkin - kukapa voisi hylkiä kyytön sisäfilettä!).

Meikäläinenkin mielellään käyttäisi puutarhamultaa, johon ei ole tyhjennetty turvesoita, ja lannoitteita, jotka kelpaa luomuviljelyyn, mutta sellaisia ei ole helppo löytää. Spruzitista en luovu, sillä se tappaa vihannespunkit tehokkaasti, mutta se taitaakin olla suht. luontoystävällinen (vihannespunkit eivät ole osa luontoa) tuote. Että melkein tässä ollaan Charlesin veroinen ekoilija.

Jännä historiamuistelu GWssä oli myös se, että 1990-luvun alun laman aikana kasvimaiden pito oli hyvin epämuodikasta, eikä ihmisille tullut mieleenkään kasvattaa omaa ruokaansa, toisin kuin nyt. Silloin siirtolapuutarhoja tuhottiin ja niiden päälle rakennettiin surutta. Nykyään ruuan kasvattaminen on niin trendikästä, että melkein jo joka liikenteenjakajallakin kasvatetaan porkkanaa.

Saanksmä muuten synttärilahjaks niiden Dolce & Gabbanan puutarhahanskojen lisäksi Highgroven seed line markerin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti