tiistai 20. syyskuuta 2011

Kimalletta kurtuilla

Kevään kaalimopo yskähti kirppojen takia pelkäksi pappatuntsaksi. Ensimmäinen vuosi, ettei edes kyssäkaalta saatu lautaselle. Muutama savoijinkaali kasvoi syömäkelpoiseksi, eikä niissä, ihme kyllä, ole edes toukkia. Liekö vieressä kasvaneet tillit karkoittaneet nekin (jep, ens keväänä meidän kasvimaalla kasvaa tukoittain tilliä). Ensimmäinen käkkäräpää wokattiin omien paprikoiden, siian ja kalakastikkeen kanssa, ja hyvältä maistui.

Yksi ruusukaalikin tököttää kasvimaalla ja on kasvattanut muutaman pienen ruusun varrelleen. Kunpa se nyt jaksaisi vielä vähän kokoansa kasvattaa, vaikka kasvukausi lähenee loppuaan. Yleensä ruusut ovat olleet täynnä pieniä toukkia, mutta nyt näyttävät mukavan napakoilta ja siisteiltä. Olisi kiva kerrankin saada niitä ruuaksi asti.

Jossain puutarhalehdessä oli vinkki, että toukat saa kaalista pois ennen ruuanlaittoa kastamalla kaali hetkeksi veteen, jossa on tilkka etikkaa. Kokeilukelpoinen vinkki, sillä aika monta kertaa on tullut lautaselta nypittyä höyrytettyjä toukkia...

Ens vuonna on pakko esikasvattaa kaalit kasvarissa ja istuttaa ne kasvimaalle mahdollisimman myöhään. Jospa se hämäisi kirpat muuttamaan meiltä pois. Pysyvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti