torstai 4. maaliskuuta 2010

Inspiraatiota telkusta

Tähän aikaan vuodesta olisi paljon aikaa suunnitella tulevan kesän istutuksia. Käsittämätöntä, ettei suomalaiset televisiokanavat ole ymmärtäneet, että nyt on puutarhaihmisillä aikaa katsoa puutarhaohjelmia. Jostain syystä ne aina lähettävät puutarhaohjelmat kesällä, jolloin puutarhaihmiset ovat pihalla.

Toisaalta ehkä hyväkin niin. Suomalaiset puutarhaohjelmat ovat niin noloja ja myötähäpeää herättäviä, että on parempi, kun ei niitä ehdi katsoa. Joku tekopirteä täti-ihminen huonosti istuvissa vaatteissaan istuttaa yhden tuijan sinne ja yhden ruusun tänne, ja jää katsojan mielikuvituksen varaan, millaiseksi puutarha aikanaan kasvaa ja missä ajassa. Vinkkiosiossa täti tökkää heinäseipään maahan, ripustaa siihen vanhan lakanan ja sitten hehkuttaa, kuinka hienon katoksen siitä sai. Köyhää! Noloa!

Muunmaalaisissa puutarhaohjelmissa sentään herätellään innostusta, ja näytetään, mitä ja miten asiat kannattaa tehdä. Harmi vain, että televisiossa osataan hyvät ohjelmat piilottaa jonkin idioottimaisen "Puutarhaunelmia, Unelmapuutarhoja, Puutarhahaaveita, Haavepuutarhoja" lässynlää nimen taakse, jolloin niitä ei edes noteeraa mitenkään.

Joskus ollaan onnistuttu avaamaan telkku oikeaan aikaan ja saatu tallennettua Titchmarshin parhaat. BBCkin on havahtunut tallentamaan vanhoja ohjelmiaan DVD:lle, joten niitä saa kätevästi tilattua. Täytyykin taas katsoa läpi Geoff Hamiltonin DVD-pakkaus, jossa tehdään puutarha ihan alusta lähtien ja näytetään, miten kasvihuonetta ja kukkapenkkejä voi käyttää hyväksi vihannesten kasvatuksessa. Se on kauniisti kuvattu ja antaa ihan oikeita ohjeita katsojille, eikä vain höpötä joutavia jonkun Ö-luokan julkkiksen takapihalla.

1 kommentti:

  1. Hei Ulla,

    bongasin juuri blogisi, onpa mukavaa luettavaa! Tämän postauksen kohdalla piti pysähtyä kommentoimaan, sillä olen aivan samaa mieltä asiasta. Mistä kummasta johtuu, ettei Suomessa osata tehdä kunnollisia puutarhaohjelmia? Katsoja voi tosiaankin valita olotilansa vain vaivaantumisen ja ärtymyksen väliltä :)

    Britit osaavat ohjelmien teon, samoin kuin tanskalaiset, johtuneeko pidemmästä ja vahvemmasta puutarhakulttuurista? Ehkä Suomessa puutarhailu mielletään täti-ihmisten nykertelyksi tai projekteiksi, joissa takapiha saa "kerralla kuntoon" -kasvojenkohotuksen...

    Tulkoon siis Titchmarshin isännöimät ohjelmat uusintojen uusintoina, niitä jaksaa katsella aina vaan.

    Mukavaa kevättä sinulle - toivotaan, että se vihdoin alkaisi!

    VastaaPoista